Austrija


Turizam u Austriji je važan deo ekonomije ove države. Njen udeo je 9% u bruto domaćem proizvodu. Godine 2007., ukupan broj turističkih nošenja je otprilike isti leti i zimi, s vrhovima u februaru te i u julu i avgustu.

Austrija je zauzela 9. mesto u svetu po turističkom prihodu, s 18,9 milijarde dolara. Prema međunarodnim turističkim dolascima, Austrija je zauzela 12. mesto s 20.08 miliona turista.

Beč privlači najveći deo turista, i leti i zimi. Salcburg primi oko petine noćenja turista u odnosu na Beč, te je drugo najposećenije odredište u letnjim mesecima.U zimskoj sezoni, brojna naselja u zapadnoj Austriji prestižu Salcburg po broju turističkih noćenja Zelden, Zalbah-Hinterglem, Isgl, Sankt Anton am Arlberg i Obertauern.

Poseta Austriji uglavnom uključuje izlete u Beču sa svojom katedralom, ispijanje vina i romantične događaje uz valcer. Vredi posetiti i Salzburg, rodno mesto Mocarta, Insbruk glavni grad Tirola okruženogAlpima, Podunavlje sa svojim vinogradima, na primer Vahau ili Dunkelštajnervald. U zapadnom delu zemlje, u pokrajini Forarlberg je Bodensko jezero a istočnom delu Nežidersko jezero. Tri najprometnije znamenitosti u Austriji su Šenbrunska palata sa 2.590.000 posetilaca godišnje, zoološki vrt Tirgarten Šenbrun sa 2.453.987 i bazilika Mariacel sa 1.500.000 posetilaca.

Od velike važnosti su skijanje, pešačenje i planirarenje naseljima u Alpima, porodična rekreacija i poseta brojnim austrijskim jezerima. Za posetioce zainteresovane za medijsku umetnost, tu je Ars Elektronika Centar u Lincu.

Destinacije