Tajland

Možda je glavni razlog njegova raznolikost, jer iako tamo nikada nema snega, Tajland može da ponudi šarenolike pejzaže. Planinska regija na severu sa maglovitim dolinama je pravi kontrast ravnicama centralnog i severoistočnog Tajlanda. Tu se nalaze neke od najatraktivnijih plaža i ostrva na svetu, a priroda je, s druge strane, u suprotnosti sa urbanim delovima zemlje. 

Najveći grad je Bangkok, prestonica Tajlanda. Kulturološki, Tajland je podjednako raznolik. Za razliku od drugih zemalja u regionu, nikada nije bio kolonizovan, pa su njegove istorija i kultura ostale netaknute i razvijale se na prirodan način. Ova budistička zemlja mesto je rituala uglavnom nepoznatih većini posetilaca, što uz mešavinu uticaja kineske i islamske kulture dodatno doprinosi njegovoj egzotičnosti.

Naravno, noćni život Tajlanda naširoko je poznat i možda je glavni razlog njegovog turističkog procvata. Kabarei, striptiz barovi i diskoteke postoje čak i u manje poznatim turističkim oblastima. 

Drugi razlog zbog kog je Tajland sve popularnija destinacija je njegova dostupnost. Infrastruktura je među najmodernijom u regionu, a saobraćaj, bankarski sistem i telekomunikacije svetske klase. Zato Tajland posećuju podjednako i “paradajz turisti” i poslovni ljudi i oni koji su u potrazi za luksuznim odmorom. 

Međutim, najveće bogatstvo ove zemlje su ipak njeni ljudi. Temperamentom su potpuno suprotni “zapadnjacima”, pa osmeh ne skidaju s lica čak i u izuzetno stresnim situacijama.

Gde da idete? 

Obično svi posetioci Tajlanda prvo obiđu Bangkok. Kulturni i administrativni centar ima mnogo toga da pruži: noćne klubove “Nana” i “Patpong”, restorane i barove. 

Međutim, šta još treba posetiti? Na prvom mestu Čang Mej (Chiang Mai) i Čang Rej (Chiang Rai) sa neverovatnim planinskim pejžima i neobičnom istorijom koji ih čine izuzetno zanimljivim turističkim mestima.

Ruševine drevnog grada Sukotai (Sukothai) nude uvid u slavnu prošlost ove zemlje, kao i Ajutaja (Ayuttahaya) u centralnom Tajlandu. Severoistok ne posećuje mnogo ljudi, ali gradovi Buriram i Loei postaju sve popularniji među turistima. 

Za one koje zanima Drugi svetski rat Kanhanaburi (Kanchanaburi) je obavezna destinacija jer je bogat svedočanstvima iz ovog perioda. Istočne provincije takođe imaju šta da ponude - Čonburi (Chonburi) i njegov glavni grad Pataja (Pattaya), Hua Hin i Ča Am (Cha-am) su sve češće mete turista. 

Naravno, mesta vredna posete postoje u svim tajlandskim provincijama, ali za takav ugođaj morate odstupiti od uobičajenih tura. 

Tajland je čuven i po svojim ostrvima – čistoj vodi, zlatnom pesku, palmama i kokosima – pravom raju na zemlji. Najveće ostrvo Koh Čang (Koh Chang) je još relativno nepoznato, ali zato i veoma mirno.

Pi Pi (Phi Phi) ostrva su nadaleko čuvena i zapravo su mesto gde je sniman film “Plaža” sa Leonardom di Kapriom u glavnoj ulozi. 

Puket (Phuket), Ostrvo Džejms Bonda (da, to je njegov pravi naziv), Suninska ostrva, Koh Samet, Koh Pangan (Koh Phangnan) i Koh Samui su samo neka od onih koja vredi posetiti.

Šta da obiđete? 

Na Tajlandu vam ne može biti dosadno, jer uvek ima šta da se vidi. Svakako morate posetiti hramove koji nisu samo istorijske znamenitosti. Vat Pra Ku (Wat Phra Kaew) u Bangkoku je odličan primer jer ga turisti smatraju ekvivalentom Ajfelovog tornja u Parizu. Istovremeno, u njemu se i dalje mole lokalni vernici. 

Tajlandski kralj i kraljevska porodica su mnogo cenjeniji ovde, nego u drugim monarhijama u svetu. Njihov status reflektuje grandioznost tajlandskih kraljevskih palata. Treba posetiti i Nacionalni muzej, prisustvovati meču tai boksa ili posetiti ploveću pijacu.

Hedonizam 

Tajland nudi brojne sportske i kulturne aktivnosti. Možete naučiti da ronite ili skačete u vodu, isprobate bandži džamping i pejntbol ili odigrate partiju golfa. U poslednjih 10 godina kraljevina Tajland postala je obećana zemlja za sve one koji veruju u alternativnu medicinu. Zato možete posetiti neki od mnogih spa centara, pohađati kurs meditacije i utrenirati vaš um i telo da postanu opušteni. Tu je i čuvena tajlandska masaža (Thai), koja je postala popularna u celom svetu zbog specifičnih erotičnih dodira. 

Na Tajlandu cveta “medicinski turizam”, jer su cene estetskih operacija znatno niže nego u ostatku sveta. 

Tajland mnogi smatraju najegzotičnijom zemljom jugoistočne Azije, a njegova kuhinja poznata je po brojnim namirnicama i začinima koji se koriste za pripremu jela. Tajlanđani su specifični po tome što nemaju tačno određeno vreme za obroke, već jedu onda kada su gladni. 

Prema hrani se odnose sa velikom dozom poštovanja i obožavanja. Kod pripreme hrane drže se pravila „Ko ne jede očima, neće jesti ni zubima", pa posebnu pažnju pridaju vizuelnom doživljaju hrane. 

Tai kuhinja spada među najbolje kuhinje sveta i proizvod je tradicionalnog istočnjačkog, ali i sve češće i zapadnog kulinarskog uticaja. Obeležja te egzotične kuhinje su čili papričice, beli luk, korijander, tajlandski bosiljak, limeta, metvica, limunova trava, galangal, tamarind i maštoviti kari - crveni, zeleni i žuti - mašaman kari, ali i kombinacija prinča, kokosa, banane, ananasa, papaje, manga, kikirikija, mesa, lignji, škampa i morskih plodova. 

Tajlanđani u pripremi jela nastoje da postignu harmoniju između jin i jang namirnica, koje zagrevaju ili hlade organizam. 

Na Tajlandu nisu visoke cene, možda je najskuplje otići tamo, mada povratna karta može da se nađe i za 400 evra. 

Destinacije