Grčka

Grčka je jedna od najvažnijih turističkih zemalja u svijetu. Idealno odredište za ljetne godišnje odmore, kulturni i gradski turizam.

Grčka je naglašeno primorska zemlja s iznimno velikom obalom u odnosu na ukupnu površinu zemlje. Ujedno, grčka obala je i jedna od tri najrazvedenija obale na svijetu (odmah iza Hrvatske i Norveške). Karakteristična je po velikom broju otoka, poluotoka, zaljeva i uvala…

Naravno, grčka kultura i kulturna ostavština stare Grčke su motiv sam po sebi puno vrijedniji od sunca, mora i plaža a u kombinaciji sa ovim kao i pristupačnošću u svakom smislu, Grčka se svrstava među nekoliko najboljih destinacija u cijelom svijetu.

Najznačajnija turistička regija je Atika (Atička regija) u kojoj se nalazi i najveći turistički centar grčke – glavni grad Atena

Grčke obale izlaze na tri mora: Egejsko, Jonsko i Kretsko. Grčki otoci su specifični po svojoj različitosti. Svaki otok je priča za sebe. Najčuveniji i najveći grčki otok Kreta s ostacima minojske civilizacije, zatim otoci Rodos, čuveni mondenski Santorini i Mikonos. Od ostalih egejskih otoka izdvajaju se Tasos, Lesbos, Kos, Ios, Skiatos… a među otocima Jonskog mora čuveni su Krf, Kefalonija, Lefkada i Zakintos.

Kada je obala u pitanju, osim atičke, vrlo je popularna, naročito kod turista iz regiona, Makedonska obala i poluotok Halkidiki na kome među Balkanskim turistima za naročito popularna vrijede ljetovališta Hanioti, Pefkohori i Polihrono kao i veliki kulturni i shoping centar i glavni grad Egejske (grčke) Makedonije Solun.
U ovoj regiji nalazi se i planina Olimp, najviša i najznačajnija planina u Grčkoj, Meteori (manastirska zajednica) kao i autonomna država Sveta Gora – Atos.

U Grčkoj možete uživati na stotinu načina osim što ćete uživati u moru, suncu i pijesku. Probajte kozmopolitski duh Atene ili Soluna. Možda su čari grčke nacionalne kuhinje ono što će vas naročito pogoditi: giros, souvlaki ili musaka (moussaka) su nam manje ili više poznati ali vrijedi probati i keftedes, frikase ili pasticio a nakon toga loukumades, koulourakiu ili kourabiedes a prije svega toga, naravno, čašica čuvenog grčkog Ouza.
Nešto na što vas ne treba posebno nagovarati je grčka glazba. Stoga, ako ste fan ludog noćnog provoda idite u Grčku.

Destinacije