Maldivi

Maldivi - Aranžmani, turističke agencije, privatni smeštaj
Maldivi su sinonim luksuza, romanse i tropskih uživanja - predivni niz niskih koralnih ostrva u Indijskom okeanu, i raj kako za ronilačke entuzijaste tako i za one koji su u potrazi za suncem. 26 prirodnih atola i preko 1000 ostrva na Maldivima odlikuju se savršenim plažama od belog peska koje zapljuskuju tirkizne lagune sa temeperaturama vode pogodne za kupanje. Turizam je počeo tek 1970-tih, ali danas je to najvažnija industrija Maldiva.
Geografija i klima
Položaj
Maldivi, zvanično poznati kao Republika Maldivi, kao i Maldivska ostrva, jeste ostrvska država u Indijskom okeanu koju sačinjava dvostruki lanac od 26 atola orjentisanih ka severu i jugu izvan indijskih Lakšadvipskih ostrva, između ostrva Minikoj i arhipelaga Čagos. Nalazi se u Lakadivskom moru. 
Regioni i okruzi
Maldivi imaju 7 provincija.
Klima
Indijski okean služi kao rezervoar toplote, apsorbuje, čuva i polako otpušta tropsku vrelinu. Temperatura na Maldivima se kreće između 24 °C i 33 °C tokom čitave godine.
Razumevanje
Kultura
Na maldivsku kultura utiče veliki broj faktora, od kojih je najznačajniji blizina obalama Šri Lanke i Južne Indije.
Jezik
Zvanični i uobičajeni jezik je divehi, indoevropski jezik koji ima sličnosti sa jezikom elu, drevnim singalskim jezikom.
Religija
Trenutno je sunitski islam zvanična veroispovest čitave populacije.

Turističke atrakcije
Muzeji
Mali Nacionalni muzej svakako vredi posetiti. Smešten u maloj građevini od 3 sprata u jednom uglu Sultanovog parka, predstavlja jedini preostali deo originalne sultanove palate - ostatak je uništen 1968. kada je stvorena druga republika. U vreme pisanja ovog teksta, u susedstvu se gradila prilično nakićena nova građevina u kineskom stilu, u koju će se muzej naposletku preseliti, ostavljajući tako svoj nekadašnji dom čija unutrašnjost će se rekonstruisati tako da bi izgledala baš kako je i unutrašnjost Sultanove palate nekada izgledala. 
Verski objekti
Hukuru Miskij je najstarija džamija u zemlji, koja datira iz 1656. Spoljašnjost je zaštićena pokrovom od naboranog gvožđa koji baš i ne izgleda privlačno, ali zidovi od koralnog kamena su ukrašeni zamršenim rezbarijama šara i arapskih tekstova. Unutrašnjost je izvanredna i čuvena je po svojim kvalitetnim lakiranim površinama i složenim drvenim rezbarijama. 
Džamija je sagrađena na temeljina starog hrama koji je bio okrenut ka zapadu, tj. ka zalazećem suncu, ne ka severozapadu prema Meki. Kao posledica toga, vernici moraju da se okrenu uglu džamije dok se mole - izbrazdani tepih, postavljen pod određenim uglom, pokazuje odgovarajući smer.
Ostale atrakcije
Greben banana: ovo zaštićeno pomorsko područje poseduje pomalo od svega - dramatične litice, pećine i izbočine, brilijantne koralne izrasline, velike predatore poput ajkule, barakude itd., kao i obilje grebenskih riba poput štuke, murine itd. To je jedna od prvih maldivskih ronilačkih lokacija koja je postala internacionalno poznata. Vrh grebena je izvanredan za ronjenje u malim dubinama.
Nacionalna galerija umetnosti: ovaj mali izložbeni prostor je jedini prostor svoje vrste na Maldivima, i stoga predstavlja bitno središte mlade umetničke scene ove nacije. Samostalne izložbe slikara se smenjuju, dok je Savremena maldivska izložba, koja se održava dvaput godišnje, odlična prilika da se sretnete sa raznolikim umetničkim delima zemlje, od oblasti fotografije do slikanja i konceptualnih radova.
Na Nacionalnom stadionu se održavaju najveće fudbalske utakmice i po koja kriketska utakmica. No, na sportskim terenima na istočnom kraju ostrva i blizu Nove luke možete gledati manje utakmice bilo koje večeri. 
Kulinarski specijaliteti
Hrana
Maldivska hrana se u mnogome sastoji od ribe, naročito tune, i dosta se napaja na izvorima kuvarske tradicije Šri Lanke i Južne Indije, naročito Kerale. Jela su često ljuta, začinjena i dodaje im se aroma kokosa, ali se koristi jako malo povrća. Tradicionalni obrok se sastoji iz pirinča, bistroj supi od ribe koja se naziva garudija, i prilozima uz glavno jelo od limete, čilija i luka. Kariji poznati kao riha su takođe popularni, i pirinču se često dodaje roši, bezkvasni hleb blizak indijskom rotiju, i papadu, maldivska verzija krckavih indijskih papadama. 
Piće
Sai: čaj, jedno najomiljenijih maldivskih pića.
Raa: palmovo vino, ponekad se ostavlja da fermentiše i stoga je blago alkoholno - piće najbliže alkoholu na Maldivima. 
Šta raditi i gde izaći
- Prelepi atol Adu, najjužniji od svih ostrvskih grupacija Maldiva, definitivno je vredan posete ako ste ronilac. Ovde korali nisu izgubili boju usled delovanja El Ninja, i najlepši je od svih atola u zemlji, dok moderni put koji povezuje odmaralište Gan's Equator Village sa gradom koji je drugi po veličini na Maldivima, Hitaduom, predstavlja odlično mesto za vožnju biciklom.
Vožnja donijem dok sunce zalazi je savršen način da se okonča dan. Ova vrsta drvenog čamca je uobičajeno prevozno sredstvo na Maldivima. U svim odmaralištima postoje profesionalne škole ronjenja, potpuno opremljene, i u ponudi imaju razne aktivnosti.
- Pecaroški izlet na modernom gliseru opremljenom za lov na velike ribe predstavlja odlično iskustvo za svakog pecaroša. 
- Pođite noću u lov na kirnje, zrakoperke, ili barakude. Zaokružite doživljaj roštiljem sa sopstvenim ulovom.
- Veliki broj kvalitetnijih odmarališta poseduje svoju lokalnu pomorsko-biološku laboratoriju, sa timom posvećenih naučnika koji se staraju o lokalnom morskom življu. Obično postoje volonterski programi koji dopuštaju gostima da se uključe. Gosti često mogu da pomognu pri postavljanju koralnih grebena i kod negovanja mladih ajkula, kornjača i retkih vrsta ribe.
- Razne vrste tretmana, masaža, terapija i ostalih poslastica, sada se mogu naći u gotovo svakom odmaralištu, u okviru banja. Ako želite da se zaista počastite, zakažite duplu masažu za vas i vašeg partnera.
- Onima koji nisu ronioci će se svideti alternativni način da se uroni u podvodni svet i baci pogled na prometni život na koralnom grebenu malo udaljenom od Malea. Podmornica je rashermetizovana, tako da ovo možete učiniti i pre letenja.
- Provesti dan i noć na nenaseljenom ostrvu je veliki doživljaj. Ovo obično možete učiniti u okviru organizovane posete ostrvima. Druga opcija je da posetite ribarsko selo iz koga ćete poći do nekog nenaseljenog ostrva (gde se često pravi roštilj na plaži).

Destinacije