Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati zauzimaju teritoriju jugistočnog dela Arabijskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji kod Persijskog zaliva. Oman je na istoku, Saudijska Arabija na jugu i zapadu i Katar na severozapadu. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) čine savez 7 emirata - Abu Dabi, Dubai, Adžman, Fudžejra, Ras el Hajma, Šardža i Um al Kajvejn. Ove države su formirane 1971. godine, nakon što su stekle nezavisnost od Velike Britanije. Abu Dabi je glavni grad i najveća država, relativno ravna i sa dosta peščanih površina. Ponekad se naziva Menhetn Bliskog istoka i ima mnogo oblakodera i modernih zgrada. Grad Abu Dabi nalazi se na ostrvu. Ostali emirati su poznati kao Severni emirati i pretežno su prekriveni pustinjama i planinama. Dubai ima niz atrakcija i postao je veoma popularan za posetioce. Lako se obilazi čitav niz atrakcija, u toku jednog dana - od planina do peščanih dina i zalenih parkova. Takođe je veoma poznat po šopingu. Svi ga znaju kao Biser zaliva, zbog svoje duboke reke Dubai. Reka predstavlja prirodni zaton, koji je vremenom proširivan i produbljivan, tako da je danas siguran plovni put i za velike brodove. Godine 1966. Ujedinjeni Arapski Emirati su započeli proizvodnju nafte, koja je dala podsticaj lokalnoj privredi. Dubai izvozi naftu po prvi put 1969. i tako postavlja osnovu za današnju proizvodnju nafte. Ne postoje političke stranke u UAE, međutim, najviši savezni organ je Vrhovni savet vladara, koji se sastoji od vladara iz 7 emirata. Da bi se odluka donala, mora da postoji saglasnost najmanje 5 emirata, uključujući Dubai i Abu Dabi.
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima je između oktobra i novembra, a zatim u februaru i martu, kada je temperatura oko 20˚C i vlažnost pod kontrolom. Dok se decembar i januar generalno smatraju najboljim mesecima za posetu UAE, vreme tokom poslednjih nekoliko “zima\" je nepredvidljivo, često oblačno, kišovito i sumorno. Ovo je takođe visoka sezona i vreme kada se održava većina festivala, sportskih manifestacija i konferencija. Tada su i cene smešataja više. Božić i Nova godina su takođe periodi kada je povećan broj gostiju, posebno na istočnoj obali i tada dolaze brojne porodice iz Evrope. Putovanje u UAE tokom leta (jul i avgust), jednostavno je loša ideja, a jedina prednost su niske cene hotelskog smeštaja.
Šta posetiti?
- Ujedinjeni Arapski Emirati nude razne atrakcije koje možete posetiti, ali i aktivnosti u kojima možete uživati.
Prisustvujte trci kamila - Posle zabrane korišćenja male dece za jahanje kamila, u poslednjih nekoliko godina Ujedinjeni Arapski Emirati zapošljavaju starije džokeje i u nekim mestima i robote. U Abu Dabiju, trkačka staza Al Wathba (El Vatba) koristi robot džokeje, koji stvarno nose uniforme i čiji se pokreti kontrolišu daljinskim upravljačem od strane vlasnika kamila. Vlasnici se voze u paralelnoj stazi u automobilima i sa daljinskim upravljačem kontrolišu svog robot jahača za vreme trke. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, samo najbogatiji ljudi mogu da priušte vrhunske trke kamila i osoblje potrebno za njihovo održavanje.
Sharjah (Šardža) - Grad Šardža nije samo prestonica kulture UAE, već je 1998. imenovan od strane UNESCO-a kao kulturna prestonica arapskog sveta. Vladar Šardža posvetio se dugoročnom razvoju kulturnih institucija u gradu, uključujući muzeje, džamije i druge. Šardža je takođe odlično mesto da okusite pravu kuhinju Emirata. Grad Šardža je jedini arapski emirat u kome su posedovanje, prodaja i konzumiranje alkohola zabranjeni, a propisani su i strogi zakoni o obaveznom konzervativnom oblačenju, kako žena tako i muškaraca.
Fujairah (Fudžejra) - Fudžejra je više "staromodni" deo Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kulturom koja se i dalje bazira na tradicionalnim morskim aktivnostima, poput ribolova. Istočna obala Ujedinjenih Arapskih Emirata nije imala tako brz privredni rast kao Dubai i Abu Dabi, ali je definitivno vredna pažnje zbog tradicionalne kulture, planina, plaža i tradicionalnih zanata, kao što su pravljenje kanua od palminog lišća.
Gold Souk (Zlatni suk) u Dubaiju - Ova atrakcija se nalazi u oblasti Deira i ima više od 300 prodavnica nakita, pre svega zlatanog, dok neke od većih prodavnica imaju i druge vrste. Politika Ujedinjenih Arapskih Emirata o slobodnoj trgovini, dovela je do velikog porasta u trgovini zlatom. Veliki deo zlata se uvozi iz Švajcarske, a Indija je najveći kupac zlata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Arheološka nalazišta - Iako postoje mnogi arheološki lokaliteti, možda najpogodniji za većinu posetilaca UAE je Jumeirah (Džumeria), arheološki lokalitet u Dubaiju. Okružen je najmodernijim objektima, a opet predstavlja brojna neverovatna arheološka blaga. Lokalitet Džumeira je nekada predstavljao rutu za karavane, između Omana i Iraka.
Nacionalni muzej Al Ain (El Ain) - Smešten u Abu Dabiju, Nacionalni muzej El Ain je otvoren 1971. godine i predstavlja najstariji muzej Ujedinjenih Arapskih Emirata. Muzej prikazuje etnografske i arheološke aspekte zemlje. Ovaj muzej se često ažurira novim arheološkim artefaktima i vredan je posete.
Skijanje - Da, dobro ste pročitali. Možete ići na skijanje u Dubai. Smešten pored Mall of the Emirates - tržnog centra Emirata, Ski Dubai je zatvoreni skijaški objekat, koji ima pravi sneg tokom cele godine. Možete iznajmiti kompletnu opremu za skijanje, uključujući i odelo za skijanje. Jedna od staza je prva "crna" (za napredne skijaše) staza u svetu, koja se nalazi u zatvorenom prostoru.
Dreamland Aqua Park - Smešten u emiratu Umm al-Quwain (Um al Kajvejn), ovaj vodeni park je najveći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jedan od najvećih u svetu. Idealan je za jednodnevni izlet ili za prenoćište onih koji borave u Dubaiju. Ima sve, uključujući i slani bazen u kome možete da plutate na površini vode, baš kao u Mrtvom moru. Tu su brojni tobogani, “lazy river”, pa čak i karting staza. Odrasli mogu da uživaju u ogromnom đakuziju ili u bazenu sa barom, gde se u potpunosti mogu opustiti. Vodeni park ima sedam restorana, kao i igraonice sa video igrama, za trenutke kada se treba povući sa sunca na neko vreme.

Destinacije