Španija / Kalelja

Kalelja (Calella) je poznato turističko mesto u Kataloniji, u regiji Kosta Maresme Barselona. Ovaj moderan gradić je samo 60 kilometara severno od Barselone, a more i uređene plaže ga čine biserom ove regije.
Sa odličnim izborom vodenih sportova i zabava na plažama, internacionalnim restoranima i bogatim noćnim životom, ovo je destinacija koju rado biraju kako tinejdžeri, tako i porodice sa decom.
Stari deo grada zadržao je dosta od prvobitnog šarma - uske kamene uličice, stare zgrade i spomenike, kao i tradicionalni način života. Sa odličnim izborom vodenih sportova i zabava na plažama, internacionalnim restoranima i bogatim noćnim životom, ovo je destinacija koju rado biraju kako tinejdžeri, tako i porodice sa decom.
Plaže Kaleljae su najveća atrakcija ovog malog turističkog mesta. Sve su opremljene uslužnim objektima i saobraćajno dobro povezane sa ostatkom Kalelje. Tri peščane plaže sa ukupno 50.000 kvadratnih kilometara su dovoljne za sve radoznale turiste, tako da na njima ne može doći do prevelikih gužvi. Na svakoj plaži se nalaze sportski kompleksi koji su opremljeni za sve sportove na vodi, ali i za košarku i odbojku. Na plaži čak postoji i biblioteka za sve one koji dok se izležavaju na suncu i ispijaju neki egzotični koktel hoće da uživaju u kvalitetnom štivu za čitanje.
Svakog meseca se u Kalelji organizuju živahne zabave na ulicama. Tokom leta na plaži se svake nedelje igra tradicionalni španski ples "sardana" koji je bio zabranjen za vreme Frankove vladavine. Početkom juna, na plaži i u "Dalmau" parku se organizuje veliki "sardana" festival.
Noćni život Kalelje nudi za svakoga po nešto. Više je od 50 barova u ovom malom letovalištu, od kojih mnogi, pored dnevne usluge, pružaju i noćnu zabavu uz živu muziku. "El Hogar Gallego" je restoran koji, po mišljenu turista, služi najbolju ribu na celom španskom primorju.