Španija / Barcelona

Barselona (kat. Barcelona) glavni je grad autonomne zajednice Katalonije i istoimene pokrajine Barselona na severoistoku Španije. Nalazi se na obalama Mediterana na nekih 120 km od Pirineja i granice sa Francuskom, u dolini koja je okružena morem na istoku, planinskim vencem Sijera de Koljserola na zapadu, na jugu rekom Ljobregat, a na severu rekom Besos.

Na obali Mediterana u severoistočnom delu Španije nalazi se Barselona, glavni grad španske pokrajine Katalonije, nadomak regije Kosta Brava (Divlja Obala). Svojim bogatim kulturnim i istorijskim  nasleđem,  ovaj drugi po veličini grad Španije ne prestaje da očarava turiste iz celog sveta. Događaji od svetskog značaja – Letnje olimpijske igre 1992. godine i Svetska izložba slika 1888. i 1929. godine – doprineli su da ovaj grad postane i ostane jedan od najvažnjih evropskih i svetskih destinacija. Barselona svoju popularnost svakako duguje Antoniju Gaudiju, poznatom španskom arhitekti, koji je svojim veličanstvenim arhitektonskim delima učinio Barselonu gradom koji odiše harizmom, lepotom i raskošnim stilom.

Sagrada Familija (La Sagrada Familia)
Sagrada Familija (španski: La Sagrada Familia - Sveta porodica), remek – delo Antonija Gaudija, prema istraživanjima španskih novina za 2004. godinu, jedno je od najposećenijih turističkih atrakcija, ne samo u Barseloni, već i u čitavoj Španiji. Reljefno i živopisno zdanje, očaravajuće lepote i veličine, koje je još uvek u izgradnji, nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine. Ko je jednom stajao pred ovim velelepnim zdanjem, zna za svu njegovu opijajuću moć.

Park Guelj
Jos jedno arhitektonsko genijalno delo Antonija Gaudija koje je takođe pod zaštitom Uneska jeste park Guelj. U Barseloni je mnogo toga bajkovito, ali čini se da su jarke boje i neobičan kitnjast stil po kome je poznat ovaj čudesni park, nešto najbajkovitije što se u gradu može videti. Vizuelno moćan, čudesno šarolik, park Guelj, još jedan veliki arhitektonski Gaudijev projekat na kom je radio u periodu od 1900. do 1914. godine za svog mecenu grofa Euzebija de Guelja koji je finansirao izgradnju i po kom je dobio ime, nalazi se na brdu El Karmel. Odavde se pruža veličanstven pogled na Barselonu.