Španija / Kala Major

Kala Major je turisticko mesto na spanskom balearskom ostrvu Majorka. Sa 5667 stanovnika to je najvece turisticko mesto na istocnoj obali ostrva. Predeo se nalazi na sat vremena voznje od glavnog grada(Palma de Majorka). Kala Major u prevodu znaci Bolji Zaliv. Glavni aerodrom na ostrvu - Palma de Majorka Aerodrom - nalazi se na udaljenosti od 70 kilometara juzno od Kale Major. Prvi turisticki smestaj, Hotel Eureka sagradjen je 1933. godine. Trenutno grad ima 61 hotel i oko 65 apartmana sa polupansionom.

Plaza je dugacka oko 250, a siroka oko 50 metara. Pored toga sto nudi sve vrste hotela, barova i restorana, savrsena je za suncanje i odmor uopsteno. Na samoj plazi postoje lezaljke i suncobrani koji mogu da se iznajme kao i tusevi i toaleti slobodni za upotrebu. Spasioci su uvek na duznosti, a kucnim ljubimcima nije dozvoljen pristup plazi.

Plaza Kala Major je zasticena sa obe strane stenovitim povrsinama i tokom mirnog dana voda je providna kao i bilo gde durgde na Majorci. Iako su vode uglavnom  mirne, u retkim prilikama, kada su uslovi odgovarajuci, pojave se pogodni talasi za surfovanje.

Ekskluzivni Zhero Beach Club nalazi se blizu plaze Kala Major sa svojim privatnim bazenom i medjunarodnim jelovnikom.