Egipat

Od čuvenih piramida i srednjevekovnih bazara, do prirodnih lepota i živahne savremene kulture, Egipat je zemlja prepuna očaravajućih blaga.
Piramide u Gizi - jedino što je preostalo od sedam drevnih čuda, hramovi Luksora i Karnaka, sa svojim stubovima u obliku lotosa, izlazak sunca iznad Doline kraljeva, i igra zvuka i svetla među veličanstvenim grobnicama Abu Simbela, vekovima su oduševljavali one koji posećuju Egipat. 
Prirodne lepote Egipta su jednako moćne - bele kamene formacije izglačane vetrom, u gvožđe okovane Sinajske planine i blistavi podvodni pejzaži Crvenog mora.
Geografija i klima
Položaj
Egipat se nalazi u severoistočnoj Africi, a glavni grad Kairo je ujedno i najveći grad. Egipat se takođe širi i u Aziju usled postojanja Sinajskog poluostrva. Graniči se sa Izraelom i pojasom Gaze ka severoistoku, sa Sudanom ka jugu i sa Libijom ka zapadu.
Regioni i okruzi
Egipat je podeljen na 27 guvernorata. Guvernorati se dalje dele na regione. Regioni se sastoje iz gradova i sela.
Klima
Temperature se kreću između 27 °C i 32 °C tokom leta, i tada dostižu i do 43 °C na obali Crvenog mora. Tokom zime prosečne temperature iznose između 13 °C i 21 °C. Ravnomerni vetar sa severozapada pomaže da se snize temperature blizu sredozemne obale.
Razumevanje
Kultura
Egipatska kultura ima 6000 godina dugu istoriju. Drevni Egipat je bio među najranijim civilizacijama, i tokom milenijuma, na ovim prostorima se razvijala i održavala zapanjujuće kompleksna i stabilna kultura koja je uticala na kasnije kulture Evrope, Srednjeg Istoka i afričkih zemalja.
Jezik
Zvanični jezik republike je savremeni standardni arapski.
Religija
Egipat priznaje samo tri veroispovesti: islam, hrišćanstvo i judaizam.
Turističke atrakcije
Muzeji
Nacionalni muzej Aleksandrije - Sa malom, pažljivo odabranom i dobro obeleženom zbirkom eksponata izdvojenih iz ostalih muzeja u Aleksandriji, povezuje istorijske periode ovog grada od starog veka do modernog perioda. Ovde se nalazi nekoliko hiljada godina aleksandrijske istorije, hronološki sređenih i raspoređenih na tri sprata.
Dvorci i palate
- Vrtovi palate u Montazi: kediv Abas Hilmi (1892-1914) je podigao Montazu kao svoju letnju palatu, u koju je mogao da se skloni kada bi temperature u Kairu postale previsoke. Smešten na kamenoj strmini okrenutoj ka moru, dizajnirana je u pseudo-maurskom stilu sa firentinskom aromom, koja se najbolje primećuje na kuli modelovanoj na osnovu jedne od kula palate Vecchio. Sada je kao svoju rezidenciju koristi egipatski predsednik i zatvorena je za javnost, ali raskošni šumarci i vrtovi koji je okružuju, sa borovima i palmama, dostupni su.
- Palata Abdin, započeta 1863., koju su osmislili i gradili najesktravagantniji dizajneri i arhitekte, predstavljala je glavni objekat u planu kediva Ismaila za modernizovanje Kaira, koji je inspirisan izgledom Pariza. Želeo je da palata bude završena do otvaranja Sueckog kanala 1869. Palata je bila kraljevska rezidencija sve dok monarhija nije ukinuta 1952., kada je postala predsednička palata.
Verski objekti
Velika i još uvek funkcionalna džamija Šeika Ali al-Mahalija iz 18. veka sadrži 99 stubova prerađenih iz rimskih i mamlučkih zdanja.
Ostale atrakcije
- Najstarija prava piramida sveta jeste Severna piramida, poznatija kao Crvena piramida. Dobila je naziv ili prema crvenim tonovima svog krečnjaka, nakon što je oplata od kvalitetnijeg belog krečnjaka uklonjena, ili možda prema crvenim natpisima i drevnim znacima pri konstrukciji urezanih u zidove.
- Nekropola egipatskih faraona, Mesto istine, ili, pod najpoznatijim imenom - Dolina kraljeva poseduje 63 kraljevska groba iz perioda Novog kraljevstva (1550–1069 g. pr. n e.), i svaki se razlikuje međusobno. Zapadna obala je bila lokacija za kraljevske pogrebe od Prvog prelaznog perioda (2160–2025 g. pr. n e.), pa nadalje. Barem tri vladara iz 11. dinastije su podigli svoje grobove blizu modernog sela Taref, severoistočno od Doline kraljeva. Faraoni iz 18. dinastije su, međutim, u ove svrhe izabrali izolovanu dolinu kojom dominira planinski vrh u obliku piramide, Al-Kurn (’’Rog’’).
Kulinarski specijaliteti
Hrana
Egipat može biti fantastično mesto za isprobavanje niza jedinstvenih jela: ne previše začinjenih i sa aromom pojačanom pomoću bilja.
Piće
- Kahwa: gusta, jaka kafa.
- Shay bil na'na': bistro, svetlo-crveno piće od cveta hibiskusa.
- Aswanli: tamno pivo pravljeno u Asvanu.
- Zibib: alkoholno piće sa aromom anisa.
Šta raditi i gde izaći
- Crveno more s pravom zaslužuje svoju svetski poznatu reputaciju dobrog mesta za podvodne avanture. Obiluje raznobojnim podvodnim svetom, a kristalne vode su ukrašene koralima. Nacionalni park Ras Mohamed, 20 km zapadno od Šarm el-Šeika, pokazuje podvodni svet u svom sjaju.
- Iako to nije sport koji bi se u prvi mah povezao sa Egiptom, ova zemlja u poslednje vreme postaje poznata po golfu i poseduje oko 20 terena. Lokacije na kojima se oni nalaze kreću se od onih sa kojih se mogu videti piramide u Kairu pa do onih duž Crvenog mora.
- Otputujte do čuvenog zamršenog srednjevekovnog bazara u Kairu, Kan-el Kalilija, gde se cenjkanje oko začina, bakra, parfema i drangulija usavršilo do nivoa umetnosti. 
- Ne propustite Fišavijevu kuću čaja koja radi preko 200 godina.
- Plovidba Nilom u čamcu, između Luksora i Asvana, predstavlja najvažnije iskustvo vezano za ovu reku, i obično traje između tri i pet dana. Jata belih čaplji se skupljaju na ivici vode, i drevna egipatska arheološka čudesa, uključujući Kom Ombo, otvaraju se pred vama duž obale kao knjiga prepuna priča. Zasecajte talase reke vožnjom u felukama sa belim jedrima, ili zaplovite u dahabiji, luksuzno opremljenom drvenom čamcu.

Destinacije