Francuska

Francuska je velika zemlja - najveća u Zapadnoj Evropi i svakako najpopularnija turistička destinacija na svetu, sa preko 83 miliona turista, uz očekivanja da je ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu ovom broju svakako dodalo još nekoliko miliona.

KAO SVUDA su svetu, turisti hrle na relativno mali broj destinacija. Nekoliko područja Francuske privlače lavovski broj turista: Pariz, Alpi, Provansa i Rivijera, Langdok, dolina Loare, Bretanja i mnoga druga. Ipak, i u ovim veoma posećenim oblastima, postoji mnogo skrivenih mesta, daleko od gužve, koja nude mir, opuštanje, šetnje po prirodi ili jednostavno, uživanje u seoskom ambijentu.

Ukoliko se samo malo udaljite od glavnih gradova i glavnih auto-puteva i zanemarite preporuke raznih turističkih bedekere, naići ćete na predivne ruralne oblasti, sa zaseocima, selima i malim gradićima u kojima danas ima daleko manje stanovnika nego pre samo par decenija. Tempo života u ovim naseljima se značajno razlikuje od onog u velikim turističkim centrima. Tu ćete naći usporenu i mirnu atmosferu, divnu prirodu, sjajnu francusku kuhinju i znamenitosti za koje česti niste čuli.

Naravno, pre nego što se zaputite u neka od ovih seoskih regiona, treba imati na umu da današnja franuska sela i gradići odavno više ne nalikuju idiličnim slikama iz nekadašnjih turističkih vodiča. Ruralna Francuska, čak i u svojim najudaljenijih krajevima, gradovima i selima, ima sve karaktristike savremenog života, od supermarketa, modernih automobila, savremenih poljoprivrednih mašina, do komunikacijia mobilnim telefonima i brzim Internetom. Savremene tehnologije, koje su doprle i do najudaljenijih mesta u Francuskoj, neće, međutim, ugroziti vašu potrebu za mirom i opuštanjem.

U svakom regionu u Francuskoj postoje oblasti koje posećuje veliki broj turista. Najdublja ruralna oblast proteže se po rubovima pariskog regiona, tačnije na jugu ovog regiona. For de Fontenblo je velika šumska oblast sa bezbroj planinskih staza za hodanje ili vožnju biciklom, sa stenovitim izdancima u nižim delovima. U srcu ove oblasti leži selo Barbizon, nekada meka pejzažnih slikara. Zapadni i istočni delovi ovog regiona prepuni su malih sela i poljoprivrednih zajednica.

Međutim, još veći ruralni prostori u Francuskoj protežu se u velikom luku od Ardena na severoistoku, do Akitena na jugozapadu. Poznat u Francuskoj kao dijagonalna praznina, ovaj veliki prostor, koji pokriva oko polovine teritorije Francuske, uvek bio relativno malo naseljen i do današnjih dana je ostao izvan regionalnih centara kao srce seoske Francuske, skriven i neotkriven, osim za ljude koji tamo žive. Nekoliko naselja u ovoj oblasti imaju veoma nisku gustinu naseljenosti – manje od 40 stanovnika po kvadratnom kilometru. Slično je i sa većinom naselja u Masif Central planinama, a posebno u departmenu Lozer, koji ima samo 15 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Destinacije