Kuba / Havana

Havana je glavni grad Kube. Prema proceni iz 2011. u gradu je živelo 2.125.977 stanovnika, čime je četvrti najveći grad na Karibima (posle Karakasa, Marakaiba i Santo Dominga).

U Staroj Havani je sačuvan veliki broj građevina iz doba španske kolonizacije, epoha baroka, neoklasicizma i art deko-a, tako da je od 1982. Havana na UNESKO-voj listi Svetske baštine.

Grad se većinom proteže zapadno i južno od zaliva Havana, u koji se se ulazi kroz uzak prolaz i koji se deli na tri glavne luke: Marimelena, Gvanabakoa i Atares. Sporotekuća reka Almendares teče kroz grad od od juga premu severu i uliva se u Floridski prolaz, nekoliko kilometara zapadno od zaliva. Oniža brda na kojima leži grad blago se uzdižu iz dubokog mora. Istaknuto uzvišenje je 60 m visoki krečnjački greben koji se spuštasa istoka i završava se uzvisinama La Kabana i El Moro, na kojima se nalaze kolonijalna utvrđenja koja nadgledaju zaliv. Još jedno značajno uzvišenje je brdo na kom se nalaze Univezitet u Havani i prinčevski dvor.

Havana, kao i veći deo Kube, uživa ugodnu tropsku klimu tokom cele godine koja je ublažena položajem ostrva u pojasu pastanih vetrova i toplim morskim strujama. Prosečne temperature kreću se od 22 °C u januaru i februaru do 28 °C u avgustu. Temperatura retko pada ispod 10 °C, dok je najniža zabeležena bila 2 °C izmerena Santijagu de las Vegasu u opštini Bojieros. Padavine su najintenzivnije junu i oktobru, a najslabije od decembra do aprila, i iznose prosečno 1200 mm godišnje. Uragani povremeno pogađaju ostrvo, ali uglavnom južnu obalu, pa je šteta u Havani manja nego u drugim delovima Kube.

Ponuda hotela

Melia Habana 5* - Havana

Melia Habana 5* - Havana

Smešten u Havani, objekat Melia Habana nudi otvoreni bazen i hidromasažnu kadu. Gostima je na raspolaganju restoran u okviru objekta.